Výroba medoviny

Výroba medoviny za tepla spočívá ve vaření vodného roztoku s medem. Při vaření roztoku se na hladině tvoří vrstva pěny (to jsou většinou zničené bílkoviny), kterou je třeba během vaření odstraňovat. Roztok vaříme zpravidla do té doby, než se na hladině přestane tvořit pěna. Výhodou výroby za tepla je rychlé vyčištění medoviny.

Nejprodávanější

Dolské kvasinky
Dolské kvasinky
Momentálně nedostupné
Kód: 3027
 
112 Kč
Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem
Dolské kvasinky
Dolské kvasinky
Momentálně nedostupné
112 Kč

Klasické dolské kvasinky a živná sůl pro výrobu 50 litrů domácí medoviny.    

Kód: 3027

V posledních letech se stává stále populárnější používání dolských kvasinek k výrobě medoviny. Dolské kvasinky jsou speciální kvasinky, které se používají k výrobě tradičních piv a medovin.

Výroba medoviny pomocí dolských kvasinek se liší od tradiční metody v několika krocích. Nejprve se připraví směs medu a vody, která se nazývá mošt. Ta se pak uvádí k varu a vaří se asi hodinu. Po vaření se mušt ochladí na teplotu kolem 20 stupňů Celsia a do něj se přidají dolské kvasinky.

Po přidání kvasinek se mošt umístí do fermentačního nádoby a nechá se kvasit asi dva až tři týdny. Během fermentace se kvasinky přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Po fermentaci se medovina přelije do další nádoby a nechá se dozrát po dobu asi měsíce.

Dolské kvasinky jsou ideální pro výrobu medoviny, protože produkují jemnou chuť a aroma, které je charakteristické pro tradiční medoviny. Kromě toho mají dolské kvasinky také vysokou toleranci vůči alkoholu, což znamená, že dokážou kvasit i v silných alkoholických nápojích.

Čtyři generace včelařů
Čtyři generace včelařů
Čtyři generace včelařů
Kamenný obchod
Kamenný obchod
Piesočná 35, Bratislava, SR