Alergie na med: příčiny, příznaky, diagnostika, léčba

Alergické reakce na med jsou velmi vzácné, ale stojí za to se o nich zmínit. Také proto, že se mě na to mnozí z vás ptali.

Konzumace medu je oblíbeným způsobem slazení jídel a nápojů a předpokládá se, že jeho mnohé zdraví prospěšné účinky pomáhají tělu od posílení imunity až po podporu trávicího systému.

Zatímco mírná konzumace syrového medu je obvykle považována za bezpečnou, existují určité situace, kdy by mohla být nebezpečná, a to pro osoby s alergií na med.

V některých případech mohou příznaky, které se objeví po konzumaci medu, dokonce znamenat alergickou reakci, která může být vážná.

V tomto článku, který vychází z informací serveru Medicalnewstoday, se budeme zabývat příznaky, které naznačují, že konzumace medu není pro vaše tělo vhodná, a také tím, co dělat, pokud máte podezření, že se u vás objevila nepříjemná alergická reakce.

Jaké příznaky a symptomy naznačují, že konzumace medu není pro vaše tělo dobrá?

Existuje několik příznaků, které mohou naznačovat, že konzumace medu není pro vaše tělo dobrá. Mezi tyto příznaky patří např:

1.   Gastrointestinální příznaky

Nejčastějším příznakem spojeným s konzumací medu, který není pro vaše tělo dobrý, je bolest žaludku. Příznaky mohou zahrnovat nadýmání, nevolnost, zvracení, zažívací potíže a křeče. Pokud se tyto příznaky objeví, přestaňte med konzumovat a vyhledejte lékařskou pomoc. 

2.   Kožní alergie

Med může u některých lidí vyvolat kožní alergie. Jedním z nejčastějších příznaků kožní alergie na med je vznik svědivé kožní vyrážky podobné kopřivce. Mohou se objevit kdekoli, ale často se vyskytují na obličeji a trupu. Pokud se tato svědivá místa neléčí, mohou se vyvinout v závažnější reakce, jako jsou otoky a kopřivka. 

3. Dýchací příznaky

U některých lidí může med vyvolat také respirační příznaky. Mohou se objevit potíže s dýcháním, škrábání a kýchání. Pokud se u vás po konzumaci medu začnou tyto příznaky projevovat, vyhledejte lékařskou pomoc. 

4. Anafylaxe

Anafylaxe je extrémní alergická reakce, která je způsobena konzumací medu a může být život ohrožující. Mezi příznaky anafylaxe patří obtížné dýchání, otok dýchacích cest a anafylaktický šok, což je extrémní pokles krevního tlaku. Máte-li podezření na anafylaxi, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

 

Co dělat při podezření na alergickou reakci na med?

Pokud máte podezření na alergickou reakci na med, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. Alergolog může provést testy, které určí, zda se skutečně jedná o alergickou reakci na med, a pokud ano, může předepsat vhodnou léčbu. Důležité je také přijmout opatření, abyste se v budoucnu konzumaci medu vyhnuli.

Lékař vám může doporučit, abyste se po dobu dvou až tří měsíců medu vyhýbali a poté jej opět zařadili do svého jídelníčku. Pokud je to možné, může být proveden kožní test, který určí, zda máte alergii.

Konzumace medu má některé zdraví prospěšné účinky, ale u některých lidí může také vyvolat nežádoucí reakce, od zažívacích potíží přes kožní alergie až po anafylaxi.

Pokud se u vás po konzumaci medu objeví některý z výše uvedených příznaků, určitě vyhledejte lékařskou pomoc. Důležité je také přijmout preventivní opatření a vyhnout se konzumaci medu po dobu dvou až tří měsíců, než jej znovu zařadíte do svého jídelníčku, abyste zjistili, zda se u vás alergie neobjevila.


Foto: Freepik

Originál článku: https://www.medaren.sk/blog/alergia-na-med-priciny-priznaky-diagnostika-liecba/