Správné skladování medu

Med doporučujeme skladovat v uzavřených skleněných nebo keramických (kameninových, porcelánových) nádobách.

Také ve smaltovaných, nebo v nejpřirozenějším prostředí pro med, kterým je včelí vosk, tj. v uzavíratelných nádobách ze včelího vosku, nebo v dřevěných nádobách ze dřeva (borovice), případně pokrytých z vnitřní strany vrstvou propolisu. Vhodné jsou také nádoby z nerezové oceli.

Méně vhodné pro dlouhodobé skladování jsou plastové nádoby a naprosto nevhodné jsou hliníkové nádoby, o kterých jsem napsal článek, který si můžete přečíst ZDE.

Med se skládá z několika složek: směsi cukrů (fruktózy, glukózy, sacharózy a dalších), minerálních látek, vody, enzymů, vitaminů, bílkovin a aminokyselin.

Směs cukrů (fruktóza, sacharóza, glukóza a další) se může zkazit ve dvou případech. Pokud jsou vystaveny slunečnímu záření, postupně se rozkládají, stejně jako se rozkládají plasty a jiné polymery. Nebo je mohou začít konzumovat mikroorganismy.

Obecně je med pro mikroorganismy jedovatý a v dávných dobách se používal ke konzervaci masa. Snížením koncentrace cukrů a zvýšením podílu vody se však med stává chutným pro různé kvasinky. Při zvýšení vlhkosti se voda může dostat i do samotného medu.

Nejvhodnější teplota pro skladování medu je mezi 4 °C a 14 °C; mezi 0 °C a 4 °C med nekrystalizuje, pouze mírně tuhne, ale nedochází k žádné kvalitativní změně. Všechny medy však po určité době krystalizují; tím se mění pouze jejich konzistence, nikoliv kvalita; naopak, med v určitém smyslu zkrystalizovaný je připraven uchovat si své vlastnosti v prostředí, kde delší dobu krystalizoval.

Pokud však chceme, aby byl zkrystalizovaný med opět tekutý, zahřívá se ve vodní lázni na teplotu maximálně 44 °C. Při tuhnutí a cukernatění medu je třeba dbát na to, abychom nádoby, v nichž med skladujeme, nepřeplnili, protože med se přirozeně rozpíná. Med nevystavujeme mrazu ani vysokým teplotám, rozhodně ne teplotám vyšším než 44 °C.

Při skladování medu je třeba zabránit kontaktu s přímým slunečním světlem, pachy, vlhkostí a prachem a zajistit hygienické prostředí. 

Zdroj: Správne skladování medu

Přečtěte si také náš článek: Je možné skladovat med v hliníkových nádobách?